Högsta antalet arbetslösa sedan 1997 - samtidigt ökar a-kassornas medlemsantal

Arbetsförmedlingen rapporterar att det i genomsnitt var totalt 437 000 personer inskrivna som arbetslösa under år 2020. Det är den högsta siffran sedan 1997. Samtidigt anslöt sig fler än någonsin tidigare till a-kassan. Nästan 270 000 personer blev medlemmar under 2020.

Nu är drygt 3,9 miljoner svenskar medlemmar i a-kassan. Medlemsökningen för alla a-kassor på mer än 7% var tio gånger så stor som ökningen under 2019.

Coronapandemin är en annan typ av kris än vad vi sett i modern tid och som slagit till hårt och snabbt på arbetsmarknaden. Redan under inledningen av året var arbetslösheten på väg uppåt till följd av en avmattning i ekonomin.

Osäkerheten är stor kring hur pandemin och restriktionerna utvecklas och därmed också hur utvecklingen på arbetsmarknaden kommer att se ut framöver. En farhåga är att den pågående krisen kommer innebära att långtidsarbetslösheten biter sig fast på höga nivåer.

Med anledning av det osäkra läget på arbetsmarknaden är det många som valt att gå med i en arbetslöshetskassa.

Om du inte redan är medlem i en a-kassa är det ett bra läge att gå med nu. Läs mer här om hur du blir medlem i Ledarnas a-kassa

Foto, Timon Studler, unsplash.com

 

Källor

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik för december 2020

Pressmeddelande, Sveriges a-kassor den 13 januari 2021