Alla helgons dag, Allhelgonadagen, eller Halloween?

Vad är det egentligen som gäller för dessa högtidsdagar? Är det någon skillnad och vad är det egentligen man firar? Vi gör ett kort försök att reda ut begreppen.

Även om tidpunkten och kopplingen till de döda är gemensamma nämnare för Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Halloween är det tre skilda dagar som firas av olika skäl. Halloween har sitt ursprung på Irland via USA dit många irländska emigranter kom under mitten av 1800-talet. Själva namnet Halloween kommer från All hallows evening eller Alla helgons afton. Traditionellt firas Halloween den 31 oktober. Det var dock först på 1990 talet som seden med utklädda barn, pumpor och ”bus eller godis” började spridas i Sverige

Kristina Tamašauskaitė, Unsplash

Allhelgonadagen är en svensk högtid som alltid infaller den 1 november. Fram till år 1953 hette den Alla helgons dag. Distinktionen mellan de båda namnen infördes 1953 då Alla helgons dag flyttades från att ha varit första söndagen i november till som idag, lördagen före novembers första söndag.

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till martyrers och helgons ära och har ingått i det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Ursprungligen infördes dagen för att hedra alla helgon som inte fått någon egen dag i kalendern och rötterna går att spåra tillbaka så tidigt som till år 600 efter Kristus i samband med Pantheon i Roms invigning.

Att det råder en viss förvirring vad dessa dagar står för och när de infaller är kanske inte så konstigt trots allt.

Ledarnas a-kassa vill önska alla en trevlig Alla helgons dag, Allhelgonadag och Halloween.

Foto: Kristina Tamašauskaitė, Unsplash. Bild beskuren.